Ziemia świętokrzyska, na terenie której znajduje się Hotel Słoneczny Zdrój Medical Spa & Wellness, jest inspiracją do poszukiwania nowych i wyjątkowych smaków oraz regionalnych produktów. Bogactwo warzyw i owoców, którymi hojnie obdarzyła nas tutejsza natura, staramy się przenosić do restauracyjnego menu. Świętokrzyskie może poszczycić się mianem eko-regionu, którego ponad 60% powierzchni stanowią tereny objęte ochroną przyrody.
Jest to również miejsce, gdzie swoje korzenie posiada wiele marek, przedmiotów, surowców, wyrobów, wzorów, znaków, a nawet roślin i słów. Wśród spożywczych i kulinarnych wyrobów, znajdziemy takie jak: gęś z Chmielnika, fasola korczyńska, różnorakie miody, olej z lnicy oraz wiele innych.
Hotel Słoneczny Zdrój Medical Spa & Wellness czerpie z natury i serdecznie poleca swoim gościom:
1. Buncok, warzywa, owoce, regionalny miód
2. "Niech to diabli"... w Busku pyszną zupę dali, czyli fasola korczyńska z wołowiną i pieczonymi ząbkami czosnku w czerwonym, pikantnym bulionie.
3. "Ale heca... pełna misa prosto z pieca"
Pierogi zapiekane na trzy sposoby: z mięsem i kapustą gotowaną w czerwonym winie, ser jędrzejowski / oliwki, jagnięcina / nalewka miodowa
4. Na Ponidziu uczta wielka na telerzu.. "Kusicielka"
Filet z gęsi duszony w śliwkach "Damach", do tego miód słodki, boczniaki i ziemniaczane kluski.
5. Sernik na zimno z ricottą i serem jędrzejowski