II Buskie Potyczki Kulinarne

Za nami kolejna edycja konkursu „Buskie Potyczki Kulinarne”. O wspaniałe nagrody powalczyło osiem drużyn z województwa świętokrzyskiego oraz małopolskiego.  

Zadaniem dwuosobowych drużyn było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem fileta z kaczki oraz miodu naturalnego. W jury zasiedli: Michał Markowicz – Szef Kuchni Hotelu Odyssey w Kielcach, Rafał Korus - Szef Kuchni Best Western Grand Hotel w Kielcach, Elżbieta Kotarba oraz Tobiasz Dziura- reprezentujący Hotel Słoneczny Zdrój. Przewodniczącym  był najsłynniejszy włoski kucharz w Polsce Giancarlo Russo. Swoją obecnością zaszczyciła również Natalia Paździor zwyciężczyni pierwszego MasterChef Junior.

 

Danie, które podbiło podniebienia jurorów i zdobyło I miejsce to: Filet z kaczki na puree kalafiorowym z duszonym burakiem, gnocchi z fioletowego ziemniaka i oliwą tymiankową, przygotowane przez Krystiana Piaseckiego i Aleksandrę Gładysz. Na II miejscu znalazła się potrawa: Pierś z kaczki z kalafiorowym bulgur i sosem z buraków w wykonaniu Dominiki Góreckiej i Bartosza Matyska. III miejsce zdobyło danie: Filet z kaczki na kaszy gryczanej na kolorowym puree, piklowanymi buraczkami z sosem limonkowo– kardamonowym, które zostało przygotowane przez Andrzeja Gawędę i Natalię Przekotę.

 

Do II edycji Buskich Potyczek Kulinarnych zakwalifikowali się: 

  • Krystian Piasecki i Magdalena Paluch - Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu;
  • Marian Wąchała i Jana Zatyrka - Niepubliczne Technikum w Kielcach;
  • Jolanta Kogut i Joanna Krzykawska - Zespół Szkół Zawodowych nr 2 w Krakowie;
  • Dawid Mazurczak i Agnieszka Zegadło - Zakład Doskonalenia Zawodowego w Kielcach;
  • Andrzej Gawęda i Natalia Przekota - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Busku-Zdroju;
  • Krzysztof Frąś i Daniel Jesionka - 6-2 Hufiec Pracy w Niepołomicach;
  • Sandra Filipowicz i Dawid Szczukiewicz - Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 3 w Skarżysku Kamiennej;
  • Dominika Górecka i Bartosz Matysek - Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

 

 

Pomysłodawcą oraz prowadzącym był Patryk Kotarba – Szef Kuchni Restauracji Ponidzie w Hotelu Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness.

 

Sponsorzy konkursu: Hotel Słoneczny Zdrój Medical Spa & Wellness, Grupa Polskie Składy Budowlane S.A., Prymat, Zeelandia, ARiMR.

 

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Grupa PSB Handel S.A., Wełecz 142, 28-100, BUSKO-ZDRÓJ Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). Zmiany ustawień plików cookies możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Pliki cookies niezbędne do funkcjonowania strony

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert, dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa m.in: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć.

Pliki cookies analityczne

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania, oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika,

Pliki cookies marketingowe

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji, oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane