Sernik z ciastem korzennym na wigilijny stół

 Polecają Marta Małkowska oraz Ewelina Blacha, cukiernicy restauracji "Ponidzie" Hotelu **** Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness z Buska-Zdroju

Ciasto:

320 g mąki

4 jajka

200 g cukry trzcinowego

15 g soda

5 g proszek do pieczenia

5g kardamon

5g świeży starty imbir

5g cynamon

130g dżem agrestowy

40g kakao

200g mleka

120g oleju

Skórka otarta z jednej pomarańczy

Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej, dżem, mleko. Suche składniki przesiać dodać do masy.

Ser

1kg sera

6 jaj (oddzielić)

150 g masła

60g mąki ziemniaczanej

250g cukru

Skórka otarta z jednej cytryny

 

Ser utrzeć z rozpuszczonym masłem dodać mąkę, skórkę z cytryny i żółtka. Białka ubić z cukrem na sztywna piane. Wymieszać delikatnie z masą serową.

Pamiętajcie, aby przy do ubijanych białek dodać szczyptę soli, która spowoduje lepsze ubicie. Aby uzyskać jeszcze lepsze efekty, białka należy wcześniej schłodzić.

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij