Dorsz na wigilijny stół

Pragniesz, aby na Twoim stole wigilijnym pojawiły sie wyjątkowe potrawy, ale brak Ci inspiracji? Oto propozycja Tobiasza Dziury, szefa zmiany restauracji Ponidzie Hotelu Słoneczny Zdrój Medcial SPA & Wellness.

Polędwica z dorsza na glazurowanym rabarbarze z dodatkiem pianki buraczanej i warzywek.

(Receptura na 1 porcje)

  • polędwica z dorsza- 180g
  • masło klarowane -120g
  • cukinia mini- 50g
  • bakłażan mini- 50g
  • groszek cukrowy-20g
  • rabarbar -120g
  • marchewka mini-50g
  • kapustka mini-40g
  • oliwa z oliwek-100ml
  • bazylia świeża-20g
  • szparagi zielone-30g
  • burak mini-50g
  • burak-120g
  • miód-20g
  • goździki -2szt
  • białe wino -40ml
  • śmietanka 31%-100ml
  • czosnek-0,1g
  • tymianek cytrynowy-0,1g
  • pomarańcz-10g
  • pumpernikiel-150g
  • mikro zioła-0,1g (groszek wąsaty, saqura )
  • kwiaty habru-1szt
  • mini bratek -2szt
  • porzeczka czerwona -0,1g
  • przyprawy sól, pieprz  -0,1g

 

Opis produkcji:

Polędwice z dorsza porcjujemy. Marynyjemy w oliwie, przyprawach i świeżych ziołach przez 15 min. Wszystkie warzywa mini poddajemy obróbce wstępnej. Następnie pakujemy je próżniowo i wkładamy do cyrkulatora ustawionego na 85 stopni przez 20min. Z oliwy, bazylii, pomarańczy robimy pesto, przyprawiamy do smaku. Buraka gotujemy, miksujemy z śmietanka a następnie przecieramy przez sitko i doprawiamy. Przelewamy do syfonu, który następnie wkładamy do cyrkulatora na temperaturę 64stopni. Obrany rabarbar glazurujemy na miodzie podlewając białym winem i dokładamy goździki. Wszystkie warzywa mini obsmażamy na klarowanym maśle i doprawiamy do smaku. Dorsza odsączamy z marynaty i smażymy na maśle klarowanym z obu stron. Pokruszony pumpernikiel suszymy w piecu. Na talerzu rozsmarowywujemy pesto i aranżujemy mini warzywa w „ogródek” wykorzystując wysuszony pumpernikiel na „jadalną ziemie”. Dekorujemy mikro ziołami owocami i kwiatami. Dorsza układamy na glazurowanym rabarbarze a na wierzch dekorujemy pianka z buraka wyciśniętą z syfonu. 

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Grupa PSB Handel S.A., Wełecz 142, 28-100, BUSKO-ZDRÓJ Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). Zmiany ustawień plików cookies możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Pliki cookies niezbędne do funkcjonowania strony

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert, dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa m.in: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć.

Pliki cookies analityczne

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania, oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika,

Pliki cookies marketingowe

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji, oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane