GRASICĄ ZACHWYCILI JURY

1 maja 2016r. dwaj utalentowani kucharze: Robert Kopacz oraz Tobiasz Dziura reprezentujący restauracje Ponidzie - Hotelu**** Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness, zachwycili jury przygotowanymi potrawami, zajmując trzecie miejsce na przysłowiowym „pudle”, podczas V edycji konkursu „Świętokrzyski Mistrz Kuchni”. 

Zmagania kulinarne rozegrały się w Parku Etnograficznym w Tokarni. Zadaniem kucharzy było przygotowanie pięciu przystawek z wykorzystaniem grasicy i szczawiu oraz dania głównego z górką cielęcą i chrzanem. Było to nie lada wyzwanie, ponieważ czas na  przygotowanie dań wynosił niewiele ponad godzinę. Dodatkowo każdy z uczestników musiał wyjaśnić sposób przygotowania oraz uzasadnić skąd zaczerpnął pomysł na wykonie dania, co niektórym przysporzyło sporo stresu.

 

„Jestem bardzo dumny z moich pracowników. Byłem na miejscu co umożliwiło mi obserwować wszystko na żywo. Widziałem ich starania, a co najważniejsze to zauważyłem, że oprócz umiejętności w skład potrawy włożyli również serce, a na tym bardzo mi zależy kiedy przekazuję im wiedzę”.- powiedział Patryk Kotarba, szef kuchni restauracji Ponidzie.  

 

 

Jako zakąskę zimną przygotowaliśmy smażoną grasicę na tatarze z krewetek w otoczeniu emulsji z kolorowych marchewek, sufletem ze szczawiu z dodatkiem przepiórczego jajka sadzonego. Grasica nie jest popularna w polskiej kuchni, ale my znamy produkt dobrze, ponieważ posiadamy ją w menu naszej restauracji. Poziom w tym roku był bardzo wysoki, a zarazem temat konkursu bardzo ciekawy. Od początku do końca realizowaliśmy założony plan, co zaowocowało trzecim miejscem- mówi Tobiasz Dziura, szef zmiany Restauracji Ponidzie. 

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Grupa PSB Handel S.A., Wełecz 142, 28-100, BUSKO-ZDRÓJ Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). Zmiany ustawień plików cookies możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Pliki cookies niezbędne do funkcjonowania strony

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert, dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa m.in: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć.

Pliki cookies analityczne

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania, oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika,

Pliki cookies marketingowe

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji, oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane