GRASICĄ ZACHWYCILI JURY

1 maja 2016r. dwaj utalentowani kucharze: Robert Kopacz oraz Tobiasz Dziura reprezentujący restauracje Ponidzie - Hotelu**** Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness, zachwycili jury przygotowanymi potrawami, zajmując trzecie miejsce na przysłowiowym „pudle”, podczas V edycji konkursu „Świętokrzyski Mistrz Kuchni”. 

Zmagania kulinarne rozegrały się w Parku Etnograficznym w Tokarni. Zadaniem kucharzy było przygotowanie pięciu przystawek z wykorzystaniem grasicy i szczawiu oraz dania głównego z górką cielęcą i chrzanem. Było to nie lada wyzwanie, ponieważ czas na  przygotowanie dań wynosił niewiele ponad godzinę. Dodatkowo każdy z uczestników musiał wyjaśnić sposób przygotowania oraz uzasadnić skąd zaczerpnął pomysł na wykonie dania, co niektórym przysporzyło sporo stresu.

 

„Jestem bardzo dumny z moich pracowników. Byłem na miejscu co umożliwiło mi obserwować wszystko na żywo. Widziałem ich starania, a co najważniejsze to zauważyłem, że oprócz umiejętności w skład potrawy włożyli również serce, a na tym bardzo mi zależy kiedy przekazuję im wiedzę”.- powiedział Patryk Kotarba, szef kuchni restauracji Ponidzie.  

 

 

Jako zakąskę zimną przygotowaliśmy smażoną grasicę na tatarze z krewetek w otoczeniu emulsji z kolorowych marchewek, sufletem ze szczawiu z dodatkiem przepiórczego jajka sadzonego. Grasica nie jest popularna w polskiej kuchni, ale my znamy produkt dobrze, ponieważ posiadamy ją w menu naszej restauracji. Poziom w tym roku był bardzo wysoki, a zarazem temat konkursu bardzo ciekawy. Od początku do końca realizowaliśmy założony plan, co zaowocowało trzecim miejscem- mówi Tobiasz Dziura, szef zmiany Restauracji Ponidzie. 

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Grupa PSB Handel S.A., Wełecz 142, 28-100, BUSKO-ZDRÓJ , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane