Prezentacja kulinarna - Smaki Baroku

Smaki Baroku

  

27 września A. D. 2014,  godz. 18:00
Chata przy hotelu (po raz pierwszy w nowo otwartej chacie) 
Cena: 90 PLN
Prosimy o wcześniejszą rezerwację pod nr tel.: 041/ 378 88 21 lub przez email: fb@slonecznyzdroj.pl.
Wymagana przedpłata w formie bezzwrotnego zadatku w wysokości 50 % do 22 września 2014 lub 100 % w późniejszym terminie.

Podczas kolacji podane zostaną potrawy z przeszłości, ale paradoksalnie odnajdziemy w nich nowoczesne i świadome podejście do żywienia. Czym bowiem jest sezonowość, lokalność i świeżość, jeśli nie realizacją idei zdrowego żywienia i powrotu do natury ? Prezentacja "Smaki Baroku" pokaże w jaki sposób praktykowano sztukę kulinarną w okresach przedindustrialnych, zanim ktoś wpadł na pomysł przeniesienia rzemiosła na taśmę manufaktury. 

Szanowni Państwo,

Już niebawem będziemy mieć zaszczyt gościć dwóch wspaniałych kuchmistrzów, Panów Jerzego Poznańskiego i Andrzeja Pawlasa, współautorów książki "Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego". Opracowanie to powstało na bazie pierwszej zachowanej kulinarnej książki kucharskiej z 1682 roku, napisanej przez Stanisława Czernieckiego - kuchmistrza wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego. 

Z tej wspaniałej wizyty skorzystacie także Państwo. Przygotujemy bowiem wyjątkową kolację, w czasie której kuchmistrzowie ugotują potrawy właśnie z najstarszej polskiej książki kucharskiej. Książki będącej samoistnym autorytetem i niezwykłą podróżą w to co nasze...polskie...niepowtarzalne i jedyne.

Kolacja w Słonecznym Zdroju będzie również inauguracją i początkiem wspaniałego projektu na skalę Polski, w którym nasza restauracja razem z Państwem będzie mogła uczestniczyć.

Z kulinarnym zaproszeniem

Patryk Kotarba - szef kuchni 

 

Menu Prezentacji Kulinarnej "Smaki Baroku" (autorstwa Jerzego Poznańskiego i Andrzeja Pawlasa)

Czytaj Więcej
  • Bundz -3 smaki: czosnek, czarnuszka, borowiki
  • Baba grochowa
  • Szczupak macerowany pieczony z gąszczem agrestowym podany
  • Polewka cebulowa
  • Szpikowane suropiecki przemienione w zrazy wołowe z akompaniamentem gąszczu śliwkowo–jeżynowo–malinowego
  • Kasza gryczana po królewsku
  • Buraczki pieczone
  • Smażone pierożki z konfektem różanym w towarzystwie gąszczu jabłkowego

Do potraw zostanie podany przedni węgrzyn oraz wody smakowe: limoniada i pomarańczowa. 

Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego


  

O książce "Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku":

To smaczny wybór przepisów z pierwszej polskiej książki kucharskiej, Compendium ferculorum Stanisława Czernieckiego z 1682 roku, które - praktycznie każdy - może przyrządzić sobie we własnej kuchni. Pomysł prosty, ale ważny, albowiem bez zbroi, mieczy i tłumu neo-rycerzy możemy zrobić u siebie w domu małą rekonstrukcję historyczną, na swojej kuchence gazowej wyczarować staropolskie duchy. Bywa bowiem i tak, że starczy szczypta chęci i pół garści wyobraźni historycznej, aby przenieść się w czasy naszych przodków. Toteż ta książka to mały wehikuł czasu, zgrabnie zbudowany, by spełniać potrzeby współczesnego człowieka. Zachęcamy do podróży, naszym przewodnikiem będzie wielki Kuchmistrz!

 

 

 

Smaki Baroku

 

Autorzy książki i zarazem prowadzący prezentację Smaki Baroku:
Jerzy Poznański - edukator, ekspert kulinarny
Andrzej Pawlas - ekspert kulinarny 
obaj współautorzy książki pt. "Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku". Warszawa 2010. Wydanie I.

 

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Grupa PSB Handel S.A., Wełecz 142, 28-100, BUSKO-ZDRÓJ , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane