Wiosenno- letnia propozycja dostepna będzie od 14.04.2022r. wraz z ponownym otwarciem restauracji po modernizacji wnętrza.
Co będzie w karcie?
Na pewno potrawy z dodatkiem regionalnych produktów. Na przykład z buskiej Olejarni Zagłoby, a także krzemień pasiasty, czyli jeden z serów sandomierskich.
Poza tym regionalne owoce i warzywa. Przy tworzeniu karty, razem z szefem kuchni, zrobiliśmy objazd po lokalnych gospodarstwach, żeby wybrać najlepsze produkty, zobaczyć, jak powstają i upewnić się, że mają odpowiednią jakość - opisuje Kamil Wojciechowski.
W nowym menu na pewno nie zabraknie potraw, które od dłuższego czasu cieszą się renomą. Jedną z nich jest ta pod nazwą "Na Ponidziu uczta wielka, na talerzu kusicielka", czyli filet z gęsi duszony w śliwkach, z kroplą anyżówki, do tego boczniaki i podsmażane kluseczki. Druga to zupa pod tytułem "Niech to diabli…". Powstaje z korczyńskiej fasoli, czosnku wełeckiego oraz wołowiny.
Ciekawa będzie na pewno zalewajka świętokrzyska w nowoczesnym wydaniu. Oparta o wiosenne warzywa. W menu pojawi się także gicz cielęca z bobem, buraczkami oraz kurczak zagrodowy z wolnego chowu z żółtą marchewką - mówi Kamil Sodo, szef kuchni restauracji Ponidzie.